Учени считат, че са открили строителите на Стоунхендж

Какво е значението на загадката?
 
Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Неотдавнашно откритие на населено място близо до Стоунхендж отпреди 7000 – 4000 години Пр.н.е. развълнува археолозите.
Градът от дърво, построен 2600 – 2500 години Пр.н.е., бе открит в забележително добро състояние, като се има предвид възрастта му, установена по метода на радио-въглеродното датиране. Установено е, намиращата се наблизо каменна постройка, известна като Стоунхендж, принадлежи на същата ера, което кара някои експерти да се чудат, дали откритото неотдавна селище не е било мястото, където са живели стоителите на Стоунхендж.

Разследването, финансирано от Националното географско дружество, откри няколко вкаменелости на животни, останки от керамични съдове, къщи, легла и други дървени мебелни изделия, както и отпечатъци от стъпки в глина, открита при разкопките.

Скица на Стоунхендж
Стоунхендж, една от най-загадъчните постройки на планетата, неотдавна се превърна в една от най-популярните туристически дестинации във Великобритания. Мистерията на мегалита се дължи от части на липсата на рационално обяснение как при наличието на примитивна технология е могло да се преместят такива гигантски каменни блокове. Някои от каменните блокове тежат между 25 и 45 тона и са поставени по такъв начин, че са предизвикателство дори за модерната технология.

И до ден днешен не съществува окончателна теория за мотивите, които стоят зад построяването на Стоунхендж. Въпреки че повечето изследователи примат, че това било място за преклонение и почит към мъртвите, се предполага, че е било място и за други религиозни ритуали или за астрономическо наблюдение. Знае се, че строителите на монумента са имали астрономически познания, тъй като е открито, че по време на лятното слънцестоене, изгряващото слънце блести точно през оста на конструкцията.

Стените Дурингтон
Нещо повече, археолозите също предполагат, че откритото селище е свързано с друга, намираща се наблизо забележителна постройка, наречена „Стените Дурингтон”, които обграждат цяло селище, построено изцяло от дървен материал. Въз основа на различни открития, изследователите вярват, че Стените Дурингтон са били място за ритуали за мъртвите, но досега това не е потвърдено.

По http://www.lagranepoca.com/news/7-2-1/4375.html

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Можете да разпечатвате и разпространявате всички статии публикувани на „Clearharmony” и тяхното съдържание, но ви молим да цитирате източника.