Замъкът Neuschwanstein


Изглед от юг. (снимка на Марк Ян.)
Още снимки

Neuschwanstein, първият замък на крал Лудвиг е истинският приказен замък. Той е планиран за алпийския район около Хохеншвангау, любимото място на краля, като е бил предвиждан да бъде по-великолепен от замъка на баща му в Хохеншвангау.

Вдъхновението

Първите семена на вдъхновение за този великлепен замък идват от един Вагнеров фестивал поръчан от крал Лудвиг през 1867 на Мюнхенския дворцов театър . Фестивалът трябвало да включва новите постановки на "Лонегрин" и "Танхойзер", и крал Лудвиг искал декорите да бъдат напълно автентични и исторически и художествено. За да бъде сигуен в точноста на постановките, той решава да направи пътуване до замъка Вартбург в Тюрингия, където да проучи истинското място на което се предполага, че е протекло действието на "Танхойзер"


замъкът Вартбург, Тюрингия - Централна Германия.
Още снимки

Изучавайки великолепния замък построен през 11 век младият крал за първи път се замисля да построи собствен средновековен замък. Във Вартбург той видял замък, който символизирал всичко, което той обичал - планините, легендите свързани с Вагнеровите опери и Средновековието. Това бил замък съдържащ повече история и легенди от любимия му Хохеншвангау, и Лудвиг решил да построи поне копие на Вартбург ако не замък превъзхождащ го по красота.

Първите планове

Първите планове са начертани през 1867, скоро след провалилия се годеж на крал Лудвиг. За да се възстанови от изпитанието той се впуснал в проектирането на новия си замък. Кристиян Янк, който по това време правел декорите в дворцовия театър, нарисувал проектите за замъка, което допринесло за замечтания и приказен вид на сградата. Тези първоначални скици са по-късно превърнати в архитектурни планове от Едуард Рийдел.


Първата рисунка на Кристиян Янк 1867. (Забележете моста в далечината.)
Още снимки

Първоначално, Neuschwanstein е планиран да бъде малък, но украсен замък в готически стил, с деликатни островърхи кулички. Доминираща над замъка е една голяма кула. Този план очевидно е бил малък и втория дизайн на Янк показва по-голям и по-украсен замък в германски готически стил. Идеята за голямата кула се запазва.


Вторият план на Кристиян Янк, 1868.
Още снимки

С течение на времето стилът на замъка се променя и размерите му достигат невероятни пропорции.


Планът на Кристиян Янк от 1869 - това е и окончателно избрания дизайн.
Още снимки

"Достоен храм."

До 1869 замъкът се превръща в храм на Вагнер и планът на Кристиян Янк от 1869 е избран за окончателен. Основното архитектурно чувство на дизайна е базирано на декорите за постановката на "Лонегрин" в Мюнхен през 1867, създадени от Анджело II Куалио - художникът направил повечето от фреските в Хохеншвангау.

Лудвиг поръчал замъкът се свързва с Второ действие на "Лонегрин", и първо и трето действие на "Танхойзер".

На 13 май 1868, Лудвиг пише следното писмо до Вагнер, в което обяснява идеята си за замъка.

"Аз предлагам да възстановим античните руини на замъка Вордерхохеншвангау (VorderHohenschwangau) *, намиращ се близо до Pillat Falls, в оригиналния стил на старите Германски рицарски замъци. Трябва да Ви кажа колко много съм развълнуван от идеята да живея там след три години. В него ще има удобно обзаведени стаи за гости с прозорци откриващи чудесни гледки към величествения Саулинг, Тиролските планини и далечните поля. Вие ще разберете кой е гостът когото бих искал да поканя и забавлявам там. Мястото е едно от най-красивите на света - недостъпно и неприкосновено, достоен храм за богоподобен приятел, чрез когото само ще разцъфти спасението и блаженството на света."

"Там ще се напомня за "Танхойзер" (Залата на певците и гледката на замъка зад нея) и за "Лонегрин" (двор и външен преход към параклис). Това ще бъде замък във всяко отношение по-красив и по-удобен от нижестоящия Хохеншвангау."

 

* Замъкът е бил наричан Вордерхохеншвангау до смъртта на крал Лудвиг. Скоро след това е бил преименуван на Neuschwanstein ("Нов лебедов камък").



"Това е едно от най-прекрасните места на света . . ."
Още снимки

Започване на строежа

Основите на строежа са поставени през септември 1869 и работата продължила с агонизиращо бавно темпо през следващите 23 години. (Обратно на всеобщото убеждение, работата по замъка не приключва след смъртта на Лудвиг. Замъкът достига днешния си вид през 1892, шест години след това.)

Първата завършена част на Neuschwanstein е готическата порта и постройките около нея, приключени през 1873. В средата на 70-те години, с увеличаването на разходите за другите замъци, първоначално планираната сложната украса става все по-малко.

Дизайнът на Кристиян Янк от 1870, за украсата на аркадата свързваща портата с двореца - основната част на замъка . Тези резби е трябвало да бъдат гледат към двора.

Приключване на работата

До 1880 завършва строежа на двореща, основната част на замъка, и започва вътрешната декорация. Въпреки първоначалната идея замъкът да бъде храм на Вагнер, крал Лудвиг поръчва картините в новия замък да възтановяват истинските саги, а не Вагнеровите им интерпретации. Предложенията за възможната украса са дадени от др. Хиацинт Холанд, литературен историк и експерт по средновековно изкуство, който бил ревностен противник на Вагнер. Интересно е какво е накарало крал Лудвиг да промени идеите си.

С течение на времето вътрешната украса ствала все по-сложна - замъкът на Лонегрин и Танхойзер се превърнал и в замък на последната Вагнерова опера "Пърсифал". Залата на певците от "Танхойзер" била украсена със сцени от "Пърсифал", а залата на Граал от "Пърсифал" се използвала като модел за Тронната зала. Други мотиви от творчеството на Вагнер са използвани при украсата на коридорите - "Пръстенът на Нибелубгите", стаята за обличане е посветена на певците от Нюрмберг. Единствените творби които не са застъпени са "Летящият холандец" и повечето от по-ранните му творби като "Риенци", "Феите".

Кралските покои са завършени на Коледа 1881, Тронната зала през 1886, а залата на певците през 1884.

Кликнете на частта от замъка, която искате да посетите.

Горен и долен двор Горен и долен двор Залата на певците Тронна зала Кабинет Всекидневна стая Спалня Dressing room Трапезария

1 - Тронна зала. 2 - Спалня. 3 - Стая за обличане.
4 - Всекидневна. 5 - Кабинет. 6 - Трапезария.


Като истински средновековен замък, Neuschwanstein е съставен от няколко отделни сгради свързани помежду си за да формират един огромен комплекс. Тези сгради са -

  • Дворец - основната част на замъка. Единствената част на замъка повече или по-малко завършена и отвън и отвътре до смъртта на крал Лудвиг. Отвън е украсен със статуи на светци и лъвове, голяма фреска на Св. Георги и пресонификация на Бавария нарисувана от страната на двора.

  • Порта - първата завършена част на двореца. Построена е с червени тухли, красиво контрастиращи на белия варовик от който са изградени останалите сгради.

  • Къщата на жените (Kemenate) - чисто германска концепция базирана на сценария на "Лонегрин". До смъртта на Лудвиг са били поставени само основите, а строежът и завършва през 1892. Първоначално е трябвало да се украси със стауи на светици, но е оставена без украса. Днес там се помещават офисите на управата на замъка

  • Къщата на рицарите - част от свързващата сграда между портата и двореца завършена след смъртта на крал Лудвиг . Декорациите на Кристиян Янк не са завършени поради липса на средства.

  • Голямата кула и параклисът - основата на тази невероятна сградата е поставена, но след смъртта на Лудвиг строежът й е изоставен. Предназначението и е било да се извисява над целия замъкзапълвайки горния двор. Ирония на съдбата е че най-известния изглед на замъка никога не е бил предвиждан, тъй като голямата кула е трябвало да го закрива. В долната част на кулата е трябвало да има трикорабен параклис.


Обратно