Отиди на
Форум "Наука"

Стоунхендж


Recommended Posts

  • Администратор

Кромлехът Стоунхендж е най-големият мегалитен паметник в света, с диаметър около 100 метра. Построен е преди около 5 000 години. Изграждането му има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене. Преведено от английски, името означава "каменна бесилка" и вероятно е дадено пpез англо-саксонския период.

Кромлехът

Подробна статия на EN ако някой има желание може да я преведе ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребители

Тази тема няма как да я пропусна.

Според легендата Стоунхендж бил построен от вълшебника Мерлин и там били погребвани английските крале - крал Утер Драконовата Глава (Пендрагон). В случоя обаче Мерлин е описан не толкова като магьоснигк, а по-скоро като английския Архимед, който изобретил технически съоръжение с които бил изграден монумента.

Някои от гробовете окола паметника подсказват, че около него навярно са правени екзекуции, тъй като по скелетите има някои характерни белези за смърт по такъв начин.

В едно архитектурно списание пък разглеждаха монумента като гигантски теодолит. :paladin:

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор
Тази тема няма как да я пропусна.

Според легендата Стоунхендж бил построен от вълшебника Мерлин и там били погребвани английските крале - крал Утер Драконовата Глава (Пендрагон). В случоя обаче Мерлин е описан не толкова като магьоснигк, а по-скоро като английския Архимед, който изобретил технически съоръжение с които бил изграден монумента.

Някои от гробовете окола паметника подсказват, че около него навярно са правени екзекуции, тъй като по скелетите има някои характерни белези за смърт по такъв начин.

В едно архитектурно списание пък разглеждаха монумента като гигантски теодолит. :paladin:

Добре Мерлин кога е живял и кога е построен монумента? :Oo:

И открити ли са доказателства, че наистина са погребвани там крале?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мерлин е легендарен персонаж, като Вида и Гюрга Самовили :crazy_pilot: . Струва ми се, че около монумента има гробници, но са малко по отдалечени, а не така близо като гробовете на погребаните. Става дума за магелитни гробници. Разбира се едва ли там са пограбани легендарните крале Артър у Утер. Ако Артър е съществувал, управлението му се отнася към V век - времето на англо-саксонското нашествие, които изтикват автохоните келти на север към дн. Шотландия.

Стоунхендж обаче е по-стар. По Хистори имаше док. филм за един гроб край Стоунхатдж, за който стигнаха до извода, че бил на екзекутиран престъпник от времето на римското владичество над острова.

Монумента обаче е по-стар и от римската епоха. Но е строен на различни етапи. Освен мегалитите е имало и ров, които са били изградено в различни епохи. Но по памет ми е трудно да дам периодизацията.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Стоунхендж и други мегалитни съоражения са най голямата загадка на археологията.По всички правила такива съоражения древните не биха могли да построят,но ето че ги има.Преди време гледах някакъв филм по въпроса и там доказваха че е строен преди 10 000 г.

Точно стоунхендж е едно от доказателствата на уфолозите че на земята са идвали извънземни.В-к Шоу бяха публикували преди години статия по въпроса,ще видя да я намеря,ама ще я преразкажа в една друга тема.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фружине, моля те спести ни го :)

Стоунхейндж се предполага, че освен за светилище се използва и за нещо като слънчев часовник, определящ и слънцестоенето, както и фазите на луната според които е съобразено разположението и постройката му.

Чувал съм и че в Малта имало подобни строежи. Някой знае ли нещо по този въпрос?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както споменах, има схващане (архитектуран), че е теодолит. Става дума не за Гномон (гр. gnomon) или неговия събрат слънчевия часовник, а за съоръжение позволяващо да се фиксира лятното и зимното сланцестоене. Ако е било така, това позволявало на жреците да научат кога иде лято или зима. Постройката обаче не е запазена в цял вид. Но тези, които го разглеждат като теодолит считат че е имало отвори, в които сланчето "заставало" точно амо в деня на равденствията.

Други пък ги вълнува акустиката на кръглата сграда. Те търсят звуковия ефект на университетските аули и античните амфитеатри. Вкл. и като една голяма тонколона, която давала възможност цаременията вътре да се чува и отвън.

А за извънземните. Ами едва ли ге бипха имали съвършен космически кораб, а биха направили толкова недодялани постройки. Балбек е друго - монолитни камъни, но добре одялани. Е, там може да са пипнали извънземните. :lightbulb: По Хистори демонстрираха, че може и с прости съоръжения да се направи Стоунхендж.

Merlin! Merlin! Retrace your steps,

There is no diviner but God.

:whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Точно за определяне на слънцестоенето при двете равноденствия е - едва ли е случайно, че може да се наблюдава фиксиране на слънцето чрез този храм. За акустика не може да става дума - това не е нито зала, нито амфитеатрална постройка, нито дори най-обикновена планина за да може по някакъв начин да увеличава и избистря силата, трептенията и чистотата на звука

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител

Стоунхендж е паметник, изграден през ранната каменна епоха и използван най-малко до бронзовата епоха в близост до Амсбъри в Вилтшир,Англия, на около 13 км. Северозападно от Салисбъри. Състои се от изкопано съоръжение, заобиколено от мегалитна структура, която е изградена от редица концентрирани каменни кръгове. Двата биещи на очи каменни кръга се състоят от външен ред издадени нагоре камъни покрити с други камъни, както и един вътрешен кръг във формата на подкова структура от първоначално пет трилита ( два носещи камъка, върху които е прокаран мост с покривен камък. Между тях се намират други структури пт по-малки камъни както и дупки в земята. Други мегалити както надгробни могили се намират в непосредствена близост.Създаването на съоръжението може грубо да се разграничи на три фази. Ранната фаза на съоръжението - един кръгообразен вал и един трап- се датира около 3100 пр. Хр. Забележителната мегалитна структура е издугната между 2500 пр.Хр. и 2000 пр. Хр.

Околност

Името “Стоунхендж” произлиза от староанглийското ”Stanhge Henge, което означава “висящи камъни”.Означението “Хендж” се използва днес за една класа раннокаменни произведения на строителството, които се състоят от един кръгообразно възвишено ограждение с една вътрешноположена вдлъбнатина. “Стоунхендж” ,въпреки че е получил името си , не може директно да бъде причислено към тази класа, защото неговото насипване лежи в границите на ямата. Стоунхендж е по много начини нетипичен, въпреки че същевременно възниква през времето на раннокаменнните хеджове.

Стоунхендж принадлежи от 1918 година към английската държава и е туристически отворен от Английското наследство, обкръжението на Националната вяра. Мястото и неговата околност са от 1986 г. част от Световното културно наследство.

План на днешния Стоунхендж

Комплексът се изграден от много строителни части, които са забити през един времи период от около 2000 години. Доказано е, че земята е била използвана още преди издигането и още дълго време след раннокаменната фаза. Трите големи дупки за дървени подпори са в близост до днешния паркинг, те датират от около 8 000 години пр Хр.Най-ранните култови прояви са установени около 7 век след Хр. Тук може да се спомене за един намерен преди това гроб на обезглавен саксонец от този период.Трудно е да се датират и разберат различните фази на активност на Стоунхендж. Зле събрани данни за разкопките и учудващо малко по точност научни данни затрудняват всичко. Най приетато днес следствие е изказано със следния текст, чиито цифри се отнасят да плана вдясно, който показава мястото от 2004 година. От изисквания за непрозрачност не са показани покриващите камъни. Дупки, които не съдържат никакви или повече камъни, са означени като отворени кръгове. Видимите днес камъни са оцветени.

Съоръжението

Камъните в Стоунхендж са подредени според позицицията на движението на слънцето и дневното и нощно равноденствие. Поради тази причина, често се приема, че Стоунхендж представлява една изпревaрила времето си обсерватория, въпреки че точния начин на нейното изплолзването и значение все още са дискусисионни.

Описанието на камъните:

-олтарен камък: 5-метров блок от зелен пясъчник. Всички други камъни във вътрешния кръг са сини камъни, базалтов вид от хълмовете Пресели (Preseli Hills) na югозапад от Уелс, които са отдалечени на около 380 км. Пясъчните блокове на външния кръг би трябвало да са пренесени на шейни, които са били дърпани отприблизително 250 души, а на нагорнищата от 1000 души.

Жертвениякамък

-Жертвения камък се намира малко встрани от центъра

-Камък на петата

Heel камък(пета)?

Позиционирани камъни

Следващи особености:

- Аубри дупките

- Y и Z дупки

Съоръжението наподобява каменните кръгове в Северна Шотландия, познати като Пръстен на Бродгар. Симетрията на вътрешния кръг би трябвало да произхожда от една малка каменна кариера в Пресели Хил на югозапад от Уелс.

Камъните трябва да са били транспортирани едва 300 км.

История на възникване

Стоунхендж

Първият строеж е бил с размери 115 м. в диаметър и се състои от една кръгообразна стена с един ров като заграждение (7-8), типологично погледнато едно необичайно хедж-съоръжение. Един по голям вход се намирал на североизток и един по-малък на юг(14снимка). Кости от елен и говедо се намирали на дъното на рова. Тези кости са били значително по-стари от мотиката от рога на елен,с която е била издълбана ямата, и са били добре запазени когато са били изкопани. Тази първа фаза се датира на 3100 г. пр. Хр. На външния край на изкопаната част се намирал един кръг от 56 дупки(13). Тези Абри-дупки, наречени на техният откривател Джон Абри, историк от 17 век , са запазили вероятно дървени укрепителни стълбове. Една по-малка стена, която е ограждала рова, би могла да произхожда от този период.(9).

Повече снимки: http://www.google.bg/images?q=%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD%D1%85%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B6&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=bg&tab=wi&biw=1408&bih=894

post-5946-099983300 1296826737_thumb.jpg

post-5946-055293600 1296826738_thumb.jpg

post-5946-095707400 1296826738_thumb.jpg

post-5946-034350800 1296826739_thumb.jpg

post-5946-075461900 1296826739_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Глобален Модератор
Човекът, който може да мести цели сгради сам

1422163239_2_559x*.jpg

Това видео е за всички, които смятат, че древните ни предци са чакали извънземните да им свършат работата, да им построят Стоунхендж и пирамидите. Всъщност, дали тези наши съвременници не трябва да се замислят защо на толкова развита цивилизация, успяла да стигне нашата планета, ѝ трябва да се бъхти да трупа камъни, вместо да остави послание върху някакъв далеч по-технологичен материал?

На видеото един обикновен човек, който дори не изглежда особено як, сам мести огромни масивни блокове, които тежат около 10 тона, използвайки само "технологията", която е била достъпна на древните - прости въжета, лостове и клинове.

Ето какво разказва Уолингтън (W.T. Wallington), човекът от видеото:

Как започна всичко

"Аз съм пенсиониран дърводелец с 35 годишен опит в строителството. В моя опит, през годините, много пъти трябваше да импровизирам, за да си свърша работата.

Веднъж, преди около 20 години, трябваше да се отстранят няколко 500 килограмови нарязани бетонни блокове от съществуващ етаж. Проблемът бе, че не разполагахме с машина, която може да достигне до блоковете. Единственото очевидно решение бе да се надробят блоковете на по-малки парчета с чук и да ги изнеса с ръчна количка. За мен това изглеждаше прекалено много труд и време, така че реших да импровизирам. (Винаги сме смятали, че мързелът е двигател на прогреса - бел. пр.)

Използвах няколко камъка и лост за да преместя блоковете до място, което може да се достигне от машината, която да ги изнесе. След като го направих няколко пъти, усвоих техниката и ставаше все по-лесно и по-бързо. Това преживяване ме накара да разгледам възможността, хората да са използвали тази техника преди да се появи съвременна техника.

Следвайки инстинктите си

Девет години по-късно, след като се пенсионирах, реших да продължа проучването си. Докарах в къщи един еднотонен блок от работата си. Като се прибрах у дома, използвах моите си начини, за да го разтоваря от камиона. След това само с моят начин местех блока из двора без много усилия. По това време, семейството ми бе заинтригувано какво е станало на "лудия им баща" "този път".

След няколко дни реших, че моят еднотонен блок вече не е предизвикателство, така че направих няколко по-големи блока, за да си поиграя с тях. В рамките на няколко месеца, аз ги местех, търкалях, обръщах и трупах един върху друг.

Открих, че сам човек лесно може да премества 1-тонен блок на 100м разстояние за един час с малко усилия, и 5-тонен блок на 20м за час. Успях да изправя два 2.5-метрови еднотонни блока и да поставя отгоре им друг еднотонен блок. Това отне около два часа на блок. Открих, че тази задача е по силите на сам човек, без помощта на колела, ролки и всякакъв вид повдигателни съоръжения.

1422168085_2_559x*.jpgУолингтън пред самостоятелно построения от него Стоунхендж без никакво подемно оборудване.

Проверка на техниката

Една година след началото на проекта ми, трябваше да се премести плевнята на сина ми заради подялба на имот. Реших да подложа моята техника на изпитание. Дървената сграда беше 9 х 12 м и висока 5 м. Тежеше над 10 тона. За преместването на сградата, трябваше да се добавят още 5 тона крепителни елементи и армировка.

Условията не бяха добри. На първо място, теренът бе кален и можех да работя само няколко часа на седмица. Ако работех сам, установих, че ще мога да местя сградата със скорост от около 2м на час. С помощта на сина ми удвоихме скоростта. След 40 човекочаса труд, преместихме сградата на 61 м (200 фута).

1422169279_0_559x*.jpgТази сграда е преместена на 60м без колела и ролки, само с помощта на познанията по физика на пенсионирания дърводелец Уолингтън.

Опитите за решаване на загадките

В продължение на много години хората са се опитвали да разгадаят мистерията на египетските пирамиди, някои дори твърдят, че има извънземна намеса. Винаги съм се радвал на предизвикателството на мистерията и знам, че извънземните нямат нищо общо с древното строителство. Подобни работи са извършени на различни места на земята и по различно време и изискват по-точно обяснение. Вярвам, че работата е извършена от квалифицирани лица. Открих, че това може лесно да се направи като се използват само прости инструменти и физика.

Инструментите

Аз открих, че за преместването на големи тежести са нужни само обикновени дървени инструменти и гравитация. Никакви метални инстрименти или съоръжения не са необходими. Не е нужно да се повдига тежестта за да се премести от едно място на друго. Каменните блокове имат отлични опорни и осови точки.

Как да използваме физиката

Открих, че колкото е по-тежък един обект, толкова е по-лесно да се балансира. Тъй като масата се подчинява на законите на физиката, тя се съпротивлява на движението, а след като започне да се движи, се съпротивлява на промените.

Също така, обектът лесно може да се завърта и да остава стабилен, ако центърът на тежестта му е близко до точката на въртене. По-голямата тежест води до по-голяма инерция, а колкото е по-голяма инерцията, толкова камъкът е по-стабилен, по тази причина с по-тежки блокове се работи по-лесно.

Използват се допълнителни тежести или лостове за да може блока да бъде наместен така, че тежестта да е разпределена върху повече от една опорна точка.

При хоризонтално преместване опорната точка е и ос на въртене. Тъй като не се използват лостове под обекта, това не пречи на движението му. При различните класове лостове, лостът винаги е в контакт с опорната точка, приложената сила и товара.

Когато използвам лоста или тежестта като приложена сила, лостът е в контакт само с товара, а натоварването се поема само от опората. Ето защо, товарът е моят лост. Има доказателства по целия свят, че древните мегалити са имали опори. Аз прекарах години в преоткриване на забравените технологии на древните ни предци. В отговор на най-известния цитат на Архимед "Дайте ми опорна точка и достатъчно дълъг лост и аз ще повдигна Земята". Аз бих отговорил с "Дайте ми две опорни точки и аз също мога да се преместя Земята".

Класове лостове

Съгласно книгите по физика, "лостовете са разделени на три класа на базата на относителните позиции на приложената сила, опорна точка (ос) и товар. Лостове, при които приложената сила и товарът са разположени от двете противоположни страни на оста са клас 1. Ако входящата сила и товарът се намират от една и съща страна на опорната точка, лостът принадлежи към клас 2 или 3".

В техниката, която използвам за моите демонстрации, товарът се носи директно от оста, а входящата сила се прилага върху товара.

1422185682_3_559x*.jpgСхема и изчисления на Уолингтън. www.theforgottentechnology.com

Играта продължава

От юни, 2003г Уолингтън, заедно синовете си Джим и Ед правят полигон за изпитване и демонстрация на древните технологии за преместване на огромни каменни блокове.

Основният тип блокове тежат 8.7 тона. Блокът за противотежест, който е необходим, за да се придвижват основните блокове, тежи 1 тон. Малкият блок за противотежест тежи 136кг.

Уолингтън демонстрира техники, които според него вероятно са използвали и древните строители.

Египетските пирамиди? Нищо особено.

Уолингтън е уверен, че е разгадал тайната на изграждането на египетските пирамиди. Конструирал е подемник, който е нарекъл "египетски". Той може да се види на видеото долу. На него находчивият експериментатор повдига над 80кг на височина 3 м за 6 секунди, създавайки над 1.2 конски сили.

Уолингтън изчислил, че ако се използва тази подемната техника в Голямата пирамида по време на строителството, ще са необходими двадесет и седем мъже за да се издигне 2.3 -тонен блок на 30м височина за минута.

За Голямата пирамида Уолингтън предполага, че може да построи подобен подемник от 200 конски сили, но при непрекъсната работа на 40-часова работна седмица, 50 седмици в годината, за 25 години, ще е необходим подемник само от 20 конски сили.

"..без помощ от левитация", добавя изобретателят.

Все пак, на сайта си, Уолингтън предупреждава: "Авторът не препоръчва да опитвате това предвид очевидните опасности при работа с големи тежести".

http://nauka.offnews.bg/news/Скептик_3/Човекът-който-може-да-мести-цели-сгради-сам_1819.html

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Еее, този фен ми взе ума.

Макар че аз вместо да качвам хоризонталната греда бих си я излял в кофраж, там дето искам да е

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Подобни мегалитни съоръжения има на доста места в Обединеното кралство:

каменният кръг в с. Ейвбри, Уитлшир

каменните кръгове на Окрнийските острови: Стенес, Брогар и други

Мен-ан-Тол, Корноул - в мегалита е издълбан отвор

каменен кръг в Скорил, Девън

Предполага се, че са изградени около 2000-2500 г.пр. Хр,т.е. далеч преди да се заселят келти или римляни там.

Каменният кръг в Ейвбри е бил частично разрушен през 13 в. по заповед на някакъв епископ, но един от блоковете се е обърнал и е затиснал

един от мъжете (това е документирано). Скелетът на затиснатия е намерен през 30-те години при разкопки.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Във Бретан също има мегалитен комплекс:

http://en.wikipedia.org/wiki/Carnac_stones

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...